úterý 9. srpna 2016

Bílý tesák

Bílý tesák

Možná vám bude připadat hrozné, že jsem až nyní četla takovou klasiku jako je Bílý tesák od Jacka Londona, ale je to tak. Doma mi sice ležela už nějakou tu chvíli, avšak stále jsem neměla chuť si přečíst tento příběh. Abych vám nepřipadala jako taková ostuda, tak se vám pochlubím, že jsem od Jacka Londona četla Tuláka po hvězdách (na toho si také časem budete moci přečíst recenzi).

Jack London,
narozen jako John Griffith Chaney. Psal drsné povídky a romány, ve kterých často vycházel z vlastních cestovatelských zkušeností.
Podnikl cestu kolem světa, koupil si ranč a ve velkém utrácel.

Bílý tesák vypráví příběh křížence vlka a psa, který v sobě má to nejlepší z obou zvířat (rychlost a vnitřní cit z vlka, věrnost a oddanost ze psa). Život má těžký již od mala a to je, jak se časem ukáže dobře. 
Díky jeho velké zvídavosti narazí na indiánský tábor, kde si ho osvojí Šedý bobr. V táboře by mohl najít něco, jako druhou rodinu, kdyby ostatním (psím) štěňatům nepřipadal divný. Je tu ale ještě jeden problém, proč nezapadá do tábora, tamější štěněčí tlupě již velí malý "alfa samec" Lip-Lip, který na Bílého tesáka neustále útočí a doráží, jelikož v něm vidí svého soupeře. Obrátí se někdy situace Lip-Lipa a Bílého tesáka? ... No to si musíte přečíst :-). 
Prozradím vám, že si osud na Bílého tesáka připravil další zkoužku v podobě tyrana, který našeho křížence předvádí jako bojového psa v kleci všem zvrhlým zvědavcům. Jak dlouho to může vydržet?... Naštěstí se právě v čas objeví jeho záchránce. Ke svému novému pánovi získá takovou důvěru, že oddělení od něj by znamenalo smrt Bílého tesáka. Jenže jednoho dne pán musí odjet. Nepřijde si pro Bílého tesáka znovu onen tyran? Přežije vůbec kříženec bez svého milovaného pána? Dočká se někdy pokoje a klidu, který by si právem zasloužil? ... To je otázek a pro jejich zodpovězení si musíte přečíst knihu (pokud jste ji ještě nečetli) :-).

Názor na knihu:
Příběh je zajímavý především tím, že je z velké většiny vyprávěn Bílým tesákem. V každém okamžiku se v knize něco děje, takže čtenář je napjatý a s těžkým srdcem knihu odkládá (pokud ji vůbec někdy odloží). Jestli jste již někdy četli nějakou knihu od tohoto autora, tak jistě víte jakým stylem Jack London píše (píše stylem vyprávění, které vás naprosto pohltí :-))
A zase musím přiznat, že jsem se zamilovala do knižní obálky. Vždyť sami vidíte. Nejvíce se mi líbí, jak se ve vlkovi pomalu proměňují barvy.
Myslím si, že každý správný knihomol by si tuto knihu mohl přečíst.


Žádné komentáře:

Okomentovat