pátek 5. srpna 2016

Chlapec, který rozdával sny

Chlapec, který rozdával sny

Dnes jsem dočetla knihu, kterou jsem koupila jako dárek pod stromeček mé mamce. Pokud jste se dostali o Vánocích do nějakého knihkupectví, tak jste na ni jistě narazili, jelikož knihkupci nám ji vystavovali na odiv (takže přehlédnou ji byl nadlidský úkol). Autorem je Luca di Fulvio a kniha má název Chlapec, který rozdával sny.

Luca di Fulvio
Jméno tohoto autora můžete znát již z minulosti, díky jeho první (také bestsellerové) knize Dívka, která se dotkla nebe. Spisovatel, jak již z jeho jména vyznívá je ital a právě v Itálii se odehrává vždy alespoň část jeho příběhu. Dalším tématem, které propojuje obě knihy (jak Dívku, která se dotkla nebe, tak Chlapce, který rozdával sny) jsou židé.

Chlapec, který rozdával sny vypráví příběh mladé italky Cetty, které se v brzkém věku narodí syn. Právě onen syn bude podmětem k tomu, aby se vydala do země zaslíbené a svobodné Ameriky. Cetta je chudá a cesta za svobodou je drahá, nezbývá tedy nic jiného, než se oddat odpornému kapitánovi lodě a v tu chvíli začíná Cettě  "kariéra". Co by mladá matka v roce 1909 neudělala proto, aby se dostala do země, kde nalezne podstatu života.
Jenže sen, co si mladá italka vysnila vůbec v přístavu nespatří. Nový domov najdou v italském ghettu v newyorské čtvrti Lower East Side, kde život není vůbec lehký. Vše řídí drsní mafiáni a proto co chtějí jsou schopni zajít tak daleko, jak jen to bude nutné. Naštěstí chlapec v sobě má tolik odvahy, fantasie, nebojácnosti a dobroty, že se pro něj v této části města najde místo a to především díky "neexistujícímu" gangu Diamong Dogs.
Když jednoho dne zachrání židovskou dívku z velice bohaté rodiny, začne mu tím svítat na lepší časy. Dívka s chlapcem se do sebe zakoukají, jenže pak přijde něco, co ani jeden z nich nečekal. Nestane se jim něco?...To je otázka, ale aby jste to zjistili, to už si budete muset přečíst tuto knihu sami. :-)

Dobrou noc, New Yourku!

Můj názor na tuto knihu je velice pozitivní. Myslím si, že v ní každý najde to co hledá, tato kniha vám něco dá! Přečíst by si ji měl každý ať už je to muž, nebo žena (ale některé kapitoly nejsou vhodné pro děti).
Na začátku je kniha hodně sprostá, ale to vás určitě nesmí odradit, protože by jste přišli o krásný příběh. Toto byla moje první kniha od tohoto autora a musím říci, že rozhodně nebyla poslední :-)

Informace ke knize:
Počet stran: 512
Nakladatelství: Knižní klub
Originální název: La gang dei sogni

Pokud máte stejný či jiný názor, máte nějaký dotaz, nebo se vám prostě tento článek líbil, tak určitě komentujte. :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat