pátek 19. srpna 2016

Je nebe skutečné?

Včera jsem dočetla knihu, kterou možná znáte z jednoho mého článku. Název je Zázraky z nebe a autorkou je Christy Wilson Beam. Tento titul jsem dostala jako recenzní výtist od nakladatelství Noxi.

Když mi kniha přišla a já si přečetla její obsah, tak jsem si říkala, že to bude zase jen nějaký další příběh o těžce nemocném dítěti. Nevím jestli jste si toho všimli také, ale v dnešní době knihy, kde někdo má rakovinu, nebo jinou těžkou nemoc zažívají velký boom. Nechci tím říci, že je to špatné téma. Je to závažné téma a ne každý ho dokáže vystihnout tak, aby se dalo číst.  Christy to v této knize dokázala, napsala ji s vážností, při které jsem chvílemi cítila mrazení, ale na druhou stranu zde byla cítit i radost a úleva. Tento příběh mě velice mile překvapil, ač je jak by se na první pohled zdálo velice neuvěřitelný a proto by ho někdo mohl hned odsoudit.

Kniha tedy vypráví skutečný příběh malé holčičky jménem Annabel, která trpí velice závažnou, vzácnou a nevyléčitelnou nemocí trávícího traktu (pseudoobstrukční porucha motily). Aby jsme si dokázali představit, jak závažné onemocnění to je, tak se nevyhneme dlouhému seznamu léků a vyšetření.
Když Anna jednoho dne jede do nemocnice na pravidelnou kontrolu, chtějí si ji tam nechat, jelikož se její stav velice zhoršil. Obvykle veselá malá holčička upadne do deprese a oznámí mamince, že chce k Ježíšovi. Annabeliny rodiče se podaří přesvědčit lékaře, aby ji pustili na Vánoce domů.
Doma Anna bude veselejší a to hlavně díky dvěma sestrám, které se ji snaží zapojit do všech možných aktivit. Když jednou Annabel řekne mamince, že si jde hrát ven všichni se radují, jelikož Anna má chuť si jít hrát sama od sebe. A právě tehdy se to stane, Anna se sestrou lezou na strom, náhle pod nimi zapraská větev a Annabel se jde schovat do otvoru ve stromu, jenže ten, jako by ji spolknul.
Když tak malé dítě padá deset metrů po hlavě, je zde malá pravděpodobnost, že si vážně neporaní hlavu či snad nezemře. Jenže Anna měla štěstí, měla u sebe strážného anděla, díky kterému se jí nic nestalo, o tom se přesvědčí lékaři, hasiči a především rodina na vlastní oči. Co je ale ještě větší záhada? ...Anna se náhle úplně uzdraví a po roce tomuto zázraku začnou věřit i rodiče, kteří byli připraveni na to nejhorší. Je to zázrak, nebo osud? Pomohl Anně Ježíš, ke kterému chtěla?

Protože je to skutečný příběh, tak je zde vidět, jak obtížné je starat se o někoho těžce nemocného z psychické, finanční a časové stránky. Všichni, kdo mají štěstí a nemají nikoho tak vážně nemocného, si jistě dokáží představit, jak je to obtížné. Až po přečtení této knihy (nebo pokud máte někoho takto nemocného) můžete tvrdit, že to víte.

Kniha se mi líbila, četla se mi rychle a příběh byl opravdu zázračný. Myslím si, že ten, kdo není křesťan se jím po přečtení tohoto titulu možná i stane. :-)))
Kniha v sobě má  takové poselství, podle mě se nám autorka snažila říci: Nepřestávějte věřit i když už to bude bez naděje, protože vaše modlitby budou za nějaký čas vyslyšeny.
Mám i něco, co bych knize vytkla a to je již zmiňovaný seznam léků a všech možných vyšetření, kterými si malá Annabel musela projít. Když se tak zpětně zamyslím, tak mi na knize ještě trochu vadilo, jak se autorka vracela do minuosti (prolínalo se tak více časových období), ale po nějaké době jsem si na to zvykla, jen jsem se vždy musela zorientovat, na co to vlastně navazuje.
Tomuto titulu bych dala 4* z 5.
Děkuju nakladatelství Noxi. :-)

Budu ráda za vaše názory a komentáře. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat